keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Ammatti kalataloudesta

Yhteishaku kalatalouden koulutukseen 20.2.-13.3.2018. Hae osoitteessa www.opintopolku.fi

Jos olet jo suorittanut lukion tai toisen ammatillisen tutkinnon, voit hakea koulutukseen ympäri vuoden jatkuvalla haulla. Hae tästä!

Vesillä liikkuminen ja kalastus ovat rakkaita harrastuksia noin kahdelle miljoonalle suomalaiselle. Suomalaisille maistuu myös kalaruoka - kalan kysyntä onkin kaksinkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä. Vapaa-ajankalastuksen saaliit ovat kuitenkin pienentyneet ja suomalaisten kalankäsittelytaidot heikentyneet. Yhä useampi ostaa ruokakalansa kaupan kalatiskiltä.

Perhokalastus kasvattaa suosiotaan
Myös kalastusmatkailu on suosittua - puhtaan luonnon, lupien saatavuuden, runsaiden kalavesien ja jokamiehenoikeuksien vuoksi kalastuksesta on tullut yksi suosituimmista matkailun kesäaktiviteeteista. Moni onkin löytänyt tulevan ammattinsa kalatalouden parista.

Kalastusopas työssään

Kalastus sopii erinomaisesti myös erityisryhmille osaavien ohjaajien avustuksella

Kalastuksenohjaajan työvälineet valmiina
Meillä Koulutuskeskus Salpauksessa voit opiskella kalastuksenohjaajaksi, kalanjalostajaksi tai kalanviljelijäksi (kalatalouden perustutkinto) tai kalastusoppaaksi (ammattitutkinto).

Kaikki kalatalouden perustutkinto-opiskelijat perehtyvät mm. kalastuslainsäädäntöön, kalabiologiaan ja limnologiaan, erilaisiin kalastusmenetelmiin, pyydysrakentamiseen ja saaliin käsittelyyn. Työssäoppimisjaksoilla tulevat tutuiksi myös kalanviljely ja esim. kalastusvälinekauppa. Useimmat erikoistuvat joko kalastuksenohjaukseen ja sitä kautta esim. erilaisiin urheilukalastusmenetelmiin tai sitten kalanjalostukseen suuntautuen perinteisten ja modernien kalaherkkujen valmistamiseen ja myyntiin.

Perustutkinnon suorittaminen on opiskelijoille maksutonta. Luonnonvara-alalla on vielä sellainen erityispiirre, että opiskelupäivinä tarjoillaan kolme maksutonta ateriaa, aamiainen, lounas ja päivällinen. Asikkalan kampuksella on myös Koulutuskeskus Salpauksen ainoa opiskelija-asuntola, jossa voi  halutessaan majoittua ilmaiseksi kouluviikon aikana (ma-pe).

Saaliin takaaminen asiakkaalle vaatii paljon pohjatyötä. 
Asikkalan kampus sijaitsee maaseudulla Asikkalan kirkonkylällä. Opetusmaatilan rakennuksia ympäriöivät pellot ja laitumet ja rantaharjun takaa alkaa Päijänne.

Superhyvän kalakeiton aineksia
Koulun rannassa on venelaituri, josta on hyvä suunnata veneily- ja kalastusretkille Päijänteelle tai Vääksyn kanavan kautta Vesijärvelle. Opiskelijoiden lainattavissa on myös soutuveneitä ja rannassa on kotasauna vapaa-ajan viettoa varten.

Koulussamme on rentoa ja rauhallista - pienessä yksikössä tutustuu nopeasti opiskelijoihin ja henkilökuntaan ja on helppoa pyytää apua tai neuvoja niitä tarvitessaan. Opiskelijoiden ja henkilökunnan käytössä on yhteinen kahvihuone, jossa kalajutut ja muut erätarinat lentävät.

Opiskeluun kuuluu myös 30 osaamispisteen verran työssäoppimista. Moni löytääkin tulevan työpaikkansa työssäoppimisen kautta - esim. kalanjalostuksessa tarvitaan jatkuvasti työvoimaa.

Järvikala taipuu myös herkulliseksi
kalahampurilaiseksi
Voit kysyä lisää kalatalouden opinnoista osoitteesta arto.immonen@salpaus.fi (kalatalouden opettaja) tai marja.niinivuori@salpaus.fi (luonnonvara-alan opinto-ohjaaja).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti