perjantai 6. maaliskuuta 2015

Työssäoppimassa kissa- ja koirahoitolassa

Hei ihmiset,

täällä kirjoittelee Tiina, kolmannen vuoden luonto-ohjaajaopiskelija. Suoritin taannoin yhtä tutkinnonosaa koulumme kissa- ja koirahoitola Tassulassa. Vaikka opiskelenkin luonto-ohjaajaksi, nappasin eläintenhoitajan perustutkinnosta tutkinnonosan, jossa pääpainoitteisesti keskitytään koiriin. Suoritin 25 työpäivää hoitolassa, jonka jälkeen lähdin Lappiin työssäoppimaan huskysafariyritykseen 25 työpäiväksi. Lapin työssäoppimisesta kirjoittelin täällä.Hoitolassa hoidin hoitoon tuotuja koiria ja kissoja. Perus työtehtäviäni oli koirien lenkitys, häkkien siivous, ruokkiminen, leikittäminen ja seurusteleminen yms kissojen hoito. Hoitolassa on myös välillä kissoja, mutta selkeästi vähemmän kuin koiria. Työtehtäviini kuului myös hoitolan puhelimeen vastailua, asikkaiden vastaanottamista, siivoilua ja sen sellaista. Joskus pääsin seikkailemaan jyrsijä- ja matelijapuolelle. Jyrskäpuolella käsitellään marsuja, kaneja, hamstereita, deguja, chinchilloja ja gerbiilejä. Tehtäviäni olivat lähinnä siivous, ruokkiminen ja vesien huolehtiminen. Joskus sitä saattoi paijata söpöjä palluroita. 

Eksopuolella taas on eksoottisia eläimiä, kuten käärmeitä, lintuja, sammakoita, kaloja, kilpikonnia, iguaani jne.. Tein eksopuolella yksinkertaisia hommeleita, kuten siivousta ja terraarioiden lämpötilojen mittausta. Henkilökohtaisesti minua ei niinkään kiinnosta eksoottiset lemmikit, mutta niitä on kiva katsella.Nämä siivekkäät kaverit olivat oikein kuvauksellisia. Eivätkä ne edes kakanneet kamerani linssille.

Miksi hakeuduin Tassulaan työssäoppimaan? 

Luonto-ohjaajan tutkinnossa ei ollut enää mitään minua kiinnostavia tutkinnonosia. Sovellettiin opettajani Jarnon kanssa, ja kysyttiin mahdollisuutta suorittaa eläintenhoitajien tutkinnonosan. Asia onnistui, ja niin aloitin työssäoppimisen hoitolassa. Pidän koirista, ja luontomatkailualalla minua kiinnostaa huskysafarit.Plussat ja miinukset

Plussat: Sain käsitellä koiria, ja tutustua millaista on pyörittää hoitolabisnestä.

Miinukset: Peukaloiden pyöritys. Hoitoviikolla Tassulassa on myös alan omia opiskelijoita, ja välillä hoitolassa ei ole tekemistä kun työntekijöitä on monta. Etenkin joulun alla oli aika hiljaista. Usein istuin tauolla vaanimassa koska pyykkikone sammuu ja koska kuivausrummun voisi täyttää. Ja koska hoitolassa on omat aikataulunsa mitä noudatetaan tarkasti, en voinut hoitaa kaikkia päivän hommia tuosta noin vain pois. Ja joskus taas talo oli täynnä koiria, eikä muuta ehtinytkään kuin juosta lenkillä :DEnkä myöskään oppinut oikein mitään uutta. Hoitolan rutiinit oppi aika nopeasti, ja työni oli pääosin siivousta ja koirien lenkittämistä. Että jos oppimisen kannalta miettii, työssäoppimisjakso ei ole kaikkein hyödyllisin. Ainakaan kun se oli niin pitkä. Hyödyllisempää olisi ollut siirtää osa hoitolan työpäivistä huskysafarityössäoppimiseen, koska halusin oikeasti olla siellä oman alan töissä ja oppia uusia asioita joita tahdon oppia. Mutta niin ei voinut tehdä jostain syystä.

Sain tutkinnonosaan liittyen kirjallisia tehtäviä, joissa piti mm. kertoa eri koirarotujen eroista, koiran ruuansulatussysteemistä ja ravinnosta. Ihan hyödyllisiä tehtäviä. Etsin tietoa netistä, ja työtä olisi helpottanut jos olisin saanut vaikka jotain eläintenhoitajien opetusmateriaalia.
Kokonaisuudessaan TOP-jakso hoitolassa on ihan kivaa. Onhan siihen tottuminen, kun eläintenhoitajilla ja luonto-ohjaajilla on "kulttuurieroja". Mutta ehdottoman hyvä juttu, että voidaan soveltaa ja suorittaa toisen alan tutkinnonsosia ja "luoda" siltoja eri alojen välille (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti