Jonne Salonen on seikkailulajien taitaja ja luontoalan yrittäjä, joka toimii etenkin Asikkalan luonto-ohjaajien erikoistumiskurssien opettajana.
Viime lukuvuoden aikana luonto-ohjaajaopiskelijat tutustuivat Jonnen opetusfilosofiaan esimerkiksi melontaohjaajan pätevyyteen valmistavalla kurssilla, joka toteutettiin pääosin useiden pitkien melontaretkien muodossa. Elämys- ja seikkailupedagogiseen lähestymistapaan kuuluu oppijoiden ja ryhmän vastuuttaminen, mikä esimerkiksi melontakurssilla näkyi oppilaiden ottamisena vahvasti mukaan retkien suunnitteluun ja valmisteluihin. Melontaetapeilla kukin on vuorollaan suunnistajana, ryhmän johtajana ja pelastajana. Kesäkuun alussa kurssilta valmistui 7 melontaohjaajaa.
- Oma ajattelutapani ja oma kasvuni ihmisenä on saanut vahvasti vaikutteita korealaisesta elämänkatsomuksesta. Noin 18 vuoden ajan elämästäni olen harrastanut ja opettanut korealaisia kamppailulajeja (TaeKwonDo ja HoiJeonMooSol). Itämainen elämänkatsomus tai ideologia on mielestäni hyvin lähellä elämys- ja seikkailupedagogista ajattelutapaa.
Turvallisuusosaaminen on seikkailulajien perusta |
Elämys- ja seikkailulajien turvallinen ohjaaminen edellyttää paitsi vahvoja omia lajitaitoja, myös ohjausosaamista. Jonne Salonen on juuri valmistumassa melontakouluttajaksi (Suomen Melontakouluttajat ry). Hän on myös kiipeilyn ohjaaja SCI (Sports Climbing Instructor), WFR eli Wilderness First Responder (kansainvälinen eräensiapukoulutus) sekä Outward Boundin seikkailuohjaaja/kouluttaja.
- Luonto ja luonnossa liikkuminen on aina ollut iso osa elämääni. Vuodesta
1998 se on ollut myös päätyönä eri muodoissaan eri organisaatioissa esim.
Lahden nuorisopalvelut, Lahden erityisnuorisotyön yksikkö, Outward Bound
Finland Ry, yksityiset lastensuojelulaitokset.. Samalla olen toiminut enemmän tai
vähemmän yrittäjänä luontoalalla. Myös Salpauksessa olen toiminut jo useiden vuosien ajan tuntiopettajana. Tällä hetkellä olen yrittäjä yrityksessä Dynact Oy, Jonne listaa monipuolista työkokemustaan.
Tulevana syksynä Jonnen tuo taas Asikkalaan elokuussa käynnistyvä köysitoimintakoulutus. Henkilökohtaisen harjoittelun ja ohjaustaitojen opiskelun kautta luonto-ohjaajaopiskelijat voivat saavuttaa riittävät taidot Suomen Kiipeilyliiton köysitoiminnanohjaajakurssien läpäisemiseen. Köysitoiminnanohjaajan pätevyys on hyvä valtti luontoalan työmarkkinoilla.
Mitä mahtaa tällainen tyyppi tehdä vapaa-ajallaan? Taitaa mennä aika pitkälle samoissa merkeissä kuin työajallakin - mukana seikkailuissa vaimo, tytär, poika sekä labradorinnoutaja Turo :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti