torstai 7. maaliskuuta 2013

Opettajaesittelyssä Hanna Salminen

Esittelemme tässä blogissa Koulutuskeskus Salpauksen luonto- ja kalakoulutuksen opettajia. Esittelyjen sarjan aloittaa Hanna Salminen, joka on toinen luonto-ohjaajien koulutuksen vakituisista opettajista. Lisäksi luonto-ohjaajia opettavat muut Asikkalan toimipisteen opettajat sekä erinäiset vierailevat tähdet.

”Tulin Salpaukseen luontoalan opettajaksi reilut viisi vuotta sitten. Oma koulutuspolkuni vei minut aikoinaan lukion ja vaihto-oppilasvuoden kautta suoraan yliopistoon opiskelemaan ympäristönsuojelutiedettä. Opintojeni jälkeen työskentelin kymmenisen vuotta lasten ympäristökasvatuksen parissa mm. Hämeenlinnassa.

Opettajan työssä saa ja joutuu käyttämään aika lailla kaikkea osaamistaan ja tietojaan sekä ennen kaikkea persoonallisuuttaan. Yhtenä päivänä saatamme loimuttaa lohta, toisena tehdä avantoa Päijänteen jäähän, kolmantena opetan ympäristölainsäädäntöä ja seuraavana rakentelen oppilashuollon kanssa ratkaisuja jonkun opiskelijan ongelmiin. Tai sitten kaikki tämä tapahtuu saman päivän aikana ja illalla hyödynnän vielä päivällä ottamiani kuvia koulutuksen markkinoinnissa Facebookissa.

Pidän työssäni sen monipuolisuudesta ja vaihtelevuudesta. Oppitunteja lukuun ottamatta työni ei useinkaan ole sidottu aikaan tai paikkaan. Tuntien valmistelua ja muita tietokonehommia teen usein iltaisin kotona. Omalle perheelle ja harrastuksille löytyy aikaa, koska suunnittelutyötä voi tehdä joustavasti ja myös lukujärjestyksiin voi vaikuttaa. Toisaalta viihdyn työssäni niin hyvin, että aina on mukavaa lähteä myös työpaikalle Asikkalaan.

Parasta työssäni ovat kuitenkin opiskelijat. Luonto-ohjaajaksi opiskelemaan hakeutuu hyvin erilaisia ihmisiä, joiden ammatillista kasvua on mielenkiintoista seurata. Ja tietenkin yrittää ohjata sitä jokaiselle otolliseen suuntaan. Opetan pääasiassa ensimmäisen vuoden opiskelijoita, esimerkiksi luonnontuntemusta, kestävää elämäntapaa, ulkoilureittien hoitamista, ryhmien ohjaamista ja luontoaktiviteetteja. Käytännönläheisen opetuksen lomassa opiskelijoihinkin tutustuu eri tavalla kuin luokassa, jolloin on helpompaa esimerkiksi löytää jokaiselle sopiva työssäoppimispaikka. Opiskelijoiden mielestä olen rento, iloinen, empaattinen, hauska, sählä ja persoonallinen (voi lukea myös ”hullu”) opettaja. Kuulemma.

Omia suosikkejani luontoaktiviteettien joukossa ovat lumikenkäily ja melonta. Varsinkin kesäaikaan viihdyn parhaiten järvellä kajakissa aina kun aikaa löytyy. Eikä tietysti ole haitaksi, että työaikanakin pääsee välillä melomaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti