tiistai 12. maaliskuuta 2013

Harjoitusyritys opettaa


Luonto-ohjaajaopiskelijoiden suunnittelemat
ja valmistamat, erittäin käytännölliset
loimutustelineet
 Luonto-ohjaajan työssä tarvitaan monipuolisia taitoja ja joustavuutta. Peräkkäiset työpäivät ovat usein hyvin erilaisia, ja asiakkaiden odotusten toteuttamiseksi joutuu keksimään kiireessäkin luovia ratkaisuja.

Alan työssäoppimispaikoilla työtahti on usein ripeä, eikä uuden tulokkaan ole kovin helppoa hypätä lennosta mukaan toimintaan. Jos työntekijät eivät ennätä neuvoa työtehtäviä kunnolla, työssäoppijan voi olla vaikea oppia tekemään niitä oikein. Aina työssäoppijat eivät työpaikoilla edes pääse kokeilemaan kaikkia heitä kiinnostavia töitä.

Koulutuskeskus Salpauksen luonto-ohjaajien koulutuksessa hyödynnetään koulun tiloissa ja kalustolla toimivaa harjoitusyritystä. Yritys tuottaa ohjelmapalveluja ja maastoruokailuja oikeille asiakasryhmille. Erona "oikeaan" työelämään on lähinnä se, että töitä on tekemässä isompi porukka, valmisteluihin ja suunnitteluun on käytettävissä tarpeeksi aikaa ja työtä asiakkaiden parissa ohjaa opettaja. Harjoitusyrityksessä jokainen voi ottaa töistä juuri sen verran vastuuta, mihin omat taidot sillä hetkellä riittävät. Toisaalta on mahdollista tehdä kokeiluja tai tehdä työt "ylihyvin", paremmin kuin mihin työelämässä ehkä on resursseja.


Lumikengät ja sauvat valmiina odottamassa
asiakkaiden saapumista
Opiskelijat työskentelevät harjoitusyrityksessä varsinaisesti vasta toisena opiskeluvuotenaan, mutta jo ensimmäisenä vuonna otetaan vastaan sopivia asiakasryhmiä. Tänään Asikkalassa oli yhdeksän hengen työporukka virkistäytymässä lumikenkäretken ja erähenkisen aterian parissa. Huolelliset valmistelut, mainio kevättalven sää ja hieno ympäristö loivat erinomaiset puitteet virkistyspäivälle.

 Reilun tunnin mittaisen lumikenkäretken jälkeen asiakkaat asettuivat koulun kodalle, jossa heille tarjoiltiin tällä kertaa loimulohta (kasvisvaihtoehtona nuotiolla paistetut porkkanaletut), keitettyjä perunoita, fetasalaattia, kermaviilikastiketta, nokipannukahvia sekä uunituoreita perunarieskoja ja korvapuusteja.

Lumikenkäilyä Päijänteellä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti