Luonto-ohjaaja

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto
Lisätietoa Salpauksen sivuilla >>

Luonto-ohjaajan työ on pääosin maastossa tapahtuvaa asiakaspalvelua erilaisten luontoaktiviteettien parissa. Luonto-ohjaaja vie asiakasryhmiä vaikkapa moottorikelkkasafarille tai melontaretkelle, laadukkaasti ja turvallisesti. Ammattitaitoon kuuluu niin taito käsitellä erilaisia asiakkaita kuin kyky tarinoida kiinnostavasti luonnosta ja aktiviteettien hienouksista. Luonto-ohjaaja voi työskennellä esimerkiksi ohjelmapalveluyrityksessä tai toimia itse yrittäjänä.

Luonto-ohjaajan koulutuksessa voi Koulutuskeskus Salpauksessa suuntautua esimerkiksi luonto-ohjelmapalveluihin, erityisryhmien ohjaamiseen tai maastoruokailujen toteuttamiseen. Opintojen aikana on mahdollista hankkia itselleen melontaohjaajan, köysitoiminnanohjaajan ja/tai vuokraveneenkuljettajan pätevyys. Asikkalan kampuksella toimii myös opiskelijoiden oma harjoitusyritys, joka tarjoaa ohjelmapalveluita ja maastoruokailuja lähiseudun asiakasryhmille.

Hyvä kielitaito, organisointikyky, sosiaalisuus ja aito halu saada asiakkaat viihtymään ovat tärkeitä ominaisuuksia luonto-ohjaajalle. Työ on vaihtelevaa – siitä pitävät vaihtuvat asiakkaat ja muuttuvat olosuhteet huolen. Luonnossa liikkumisen taidot, erilaiset luontoaktiviteetit, maastoajoneuvojen käsittelytaito sekä tietenkin vuorovaikutus asiakkaiden kanssa tulevat opinnoissa tutuiksi.

Luonto-ohjaajien koulutukseen sisältyy valinnaisuuksista riippuen esimerkiksi:
-        luonnontuntemusta
-        ulkoilureittien hoitoa
-        maastoruokailujen toteuttamista
-        lajitaitojen harjoittelua, esim. melontaa, lumikenkäilyä, kiipeilyä, kalastusta
-        ryhmien ohjaamisen harjoittelua
-        kestävällä tavalla toimimista luontoalalla
-        erilaisia retkiä ja vaelluksia
-        vesillä liikkumista
-        turvallisuustaitoja
-        SPR:n ensiapu 1 ja 2 –kurssit
-        matkailualan turvallisuuspassi –koulutus
-        hygieniapassi -koulutus
-        yrittäjyyttä

Luonto-ohjaajan koulutus on osa luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa. Ylioppilas- tai muun ammatillisen tutkinnon suorittaneille koulutus on kaksivuotinen, muille kolmivuotinen. Noin kolmannes koulutuksesta suoritetaan työssäoppien alan työpaikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti